Het Stam Verhaal

HET STAM VERHAAL

De vrienden Marc Vaes en Tom De Neef hadden destijds het lumineuze idee om te gaan racen. Ze schreven zich in bij de Moto Endurance Trophy. Door de behaalde resultaten bleek al snel dat er behoefte was aan een meer gestructureerde organisatie om alles vlotter te laten verlopen.

De koppen werden bij elkaar gestoken en STAM vzw werd opgericht in de lente van 1997 met Marc Vaes als voorzitter, Tom De Neef als ondervoorzitter en Kristien Vercammen als secretaris. De letters van de voornamen werden wat door elkaar gehaspeld en zo kwam het begrip MST-Assocciation tot stand en werd omgevormd tot STAM.
In een mum van tijd had STAM een vaste kern supporters en op het einde van de zomer van 97 telde de club reeds 55 leden. De leden en supporters vonden dat er nog wat andere dingen bij hoorden en dat het niet alleen om het racen zelf mocht gaan. Al snel kwamen er rondritten, bbq’s en het ledentijdschrift Stamboom.

In 1999 werd de plaats van Tom ingenomen door Peter Van Haesendonck en vanaf 2000 raceten Karine Engels en Dirk Mertens voor STAM. De races waren steeds de 4 uur endurance op Zolder, Croix en Assen in de 600 cc klasse.

In februari 98 werd, onder peterschap van P.P. Michiels, de eerste Motorbeurs voor Kom op tegen Kanker in Lier georganiseerd. Daarna werd dit nog vier keer over gedaan, maar dan in de feesthallen van Putte. Tijdens deze 5 motorbeurzen en op nog andere activiteiten kon telkens weer geld ingezameld worden voor de kankerliga.

In mei 2000 werd het eerste Café-racer treffen georganiseerd en wegens onverwacht succes werd dit nog vier maal herhaald. We mochten zelfs in 2004 en 2005 deelnemers uit Nederland en Duitsland verwelkomen.

Door de renovatie van de vertrouwde hallen in Putte, werd er in 2003 een sabbatjaar ingelast. Door omstandigheden werd echter volledig gestopt met de motorbeurs, maar andere activiteiten zoals de Street Magic Competition, enduro- en crossinitiatie, de Grote STAM quiz kondigden zich aan.

Ondertussen behaalde Marc zijn instructeursdiploma motorrijden, gaf les in een erkende rijschool, kocht zijn eerste privé lesmotor en bouwde vzw STAM-education uit tot een centrum voor motorbeheersing voor zowel gevorderden als beginners.

Door al deze activiteiten en evenementen verscheen STAM regelmatig in de media en werden we een gevestigde waarde in het motormilieu.

Bij de viering van het tienjarig bestaan van STAM in 2007 werd Paul Leysen als nieuwe voorzitter verkozen, waarna de fakkel werd doorgegeven op 14 maart 2015 aan Danny Dresselaers, die de club vervoegde in 2006 en al snel actief werd als bestuurslid en organisator van de jaarlijkse Kastelentoer.

STAM en STAM-Education zijn ondertussen op verschillende paden terecht gekomen, maar blijven toch nog nauw verbonden. STAM richt zich nu volledig op motorritten en activiteiten en STAM-Education is volledig gericht op motorbeheersing voor elke motorrijder.

We zouden kunnen besluiten met het volgende: 
Ben je opgeleid en wil je geweldig motorrijden, kom dan bij de STAM!
Ben je nog niet opgeleid en wil je geweldig motorrijden, kom dan bij ook de STAM.

Het lidgeld bedraagt € 30,00 (inclusief een gratis welkomsgeschenk). Hiervoor kan je gratis deelnemen aan de meeste activiteiten, ritten, maandelijks Happy Hours en je kan jezelf een STAM-mer noemen!